EU’s betydning for dig
Foto: Patricia Isabel Trzeciak Petersen

EU’s betydning for dig

På en almindelig forårsdag virker Bruxelles meget langt væk fra Danmark. Dit-EU.dk har sat sig for at finde ud af, hvilken betydning EU har for os. Der er mange forskellige opfattelser heraf, og vi har fået Erik Carter fra Radikale Ungdom, Jens Boe Andersen, der er næstformand i Europabevægelsen og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU til at forklare, hvordan de mener, at EU påvirker danske unge.

LÆS OGSÅ: Det der Europa-Parlamentsvalg


Fordele
Et fælles Europa
Jens Boe Andersen mener, at danske unge skal være taknemmelige for, at de ikke skal bekymre sig om krig.

”Unge mænd skal ikke gå og være bange for, at de skal i krig med europæiske nabolande, som vores bedsteforældre og oldeforældre var. Vi levede på et kontinent, hvor vi løste problemerne ved at slås i stedet for at samarbejde,” siger Jens Boe Andersen.

Han tilføjer, at samarbejdet er positivt, fordi vi i fællesskab kan løfte svære opgaver: ”EU har også lavet nogle økonomiske støttepakker, hvor man siger ’Hvordan kan vi i fællesskab lave nogen initiativer, så vi får ungdomsarbejdsløsheden i Sydeuropa ned?’ Det er en god ting, at man i fællesskab beslutter, at det ikke bare er et spansk problem. Det er et europæisk problem.”

Åbne grænser
En anden fordel, som både Eric Carter og Jens Boe Andersen nævner, er de åbne grænser.
”Hvis du er ung i dag, så ligger Europa for dine fødder. Der er fri bevægelighed for arbejdskraft. Finder du et job i Spanien, kan du få arbejdstilladelse,” siger Jens Boe Andersen.

Derudover kan man få velfærdsydelser, hvis man får arbejde i andre EU-lande. ”Man kan få børnepenge, komme på hospitalet osv. Det skaber rigtig mange muligheder for at arbejde på tværs af grænser,” siger Erik Carter og fortsætter: ”De åbne grænser betyder, at unge ikke skal vise pas, når de rejser inden for EU’s grænser.”

Jens Boe Andersen mener desuden, at det er en fordel, at unge fra EU har mulighed for at rejse og søge job i andre lande, fordi de ikke er nationalt bundet: ”Jeg var lige i Amsterdam, og der var ikke andet end spaniere i receptionen. Jeg siger ’Hvad fanden laver I her?’ De siger ’Vi kan simpelthen ikke få arbejde, hvor vi bor. Vi er nødt til at prøve her.’ Det beviser, at arbejdskraftens frie bevægelighed jo er meget god.”

Flypriserne er også faldet drastisk, fordi EU har åbnet markedet for flytrafik, forklarer Jens Boe Andersen: ”For femten år siden ville det være helt utænkeligt, at du kunne have fløjet til Barcelona for 500 kroner. Det kan du i dag, og det kan du på grund af EU.”

Udveksling og praktik
Alle tre er enige om, at EU har medført gode muligheder for at tage i praktik eller studere i udlandet.

”Man har lavet Erasmus, så man kan studere i forskellige lande med økonomisk tilskud fra EU. Det giver god mening for den enkelte, men også for vores samfund, at man også får nogle andre erfaringer end bare fra et dansk universitet,” siger Rina Ronja Kari. Eric Carter uddyber, at der er lavet et samarbejde, der hedder Erasmus Plus, hvor ungdomsforeninger kan lave partnerskaber på tværs af grænser.

Roaming og telefonstik
Erik Carter og Jens Boe Andersen fortæller, at EU skaber billigere roaming-afgifter, når vi går på nettet med vores telefoner i udlandet.

”EU har tvunget selskaber til at sætte roaming-priserne ned, så du kan ringe til din kæreste i Barcelona. Og når du er i Barcelona, kan du ringe hjem til din kæreste, uden at det koster alverden,” siger Jens Boe Andersen. Desuden vil man i EU skabe fælles standarder for eksempelvis stik til iPhones, fortæller Erik Carter.

Forbrugerrettigheder
Når det kommer til forbrugerrettigheder, fremhæver Erik Carter også nogle fordele: ”Når man køber varer i et andet land, er man beskyttet. Der er heller ikke giftige stoffer i plastikken. Det er en del af det indre marked.”

Samlet set mener Erik Carter og Jens Boe Andersen, at EU har givet en lang række fordele til unge danskere. ”Jeg synes, hånden på hjertet, at de danske, unge mennesker skal være glade for EU, og at det giver dem en lang, lang, lang række muligheder,” siger Jens Boe Andersen.


 

Ulemper
Rina Ronja Kari mener dog, at EU primært har medført negative konsekvenser for danske unge.

Klima
Målsætningerne om CO2-udslip er ikke ambitiøse nok, mener Rina Ronja Kari. EU begrænser Danmarks muligheder for at nedsætte udslippet yderligere, og at landene betaler for lidt for at forurene. Det har betydning for vores børn og børnebørn, mener hun.
”Der er brug for, at vi reducerer vores CO2-udslip med mellem 80 % og 90 % i 2050. Men EU siger, at vi skal reducere med 40 % i 2030. Så hvis vi skal nå det, som eksperterne siger er nødvendigt, så er det ikke nok at reducere med 40 % i 2030. Så er vi nødt til at være mere ambitiøse,” siger Rina Ronja Kari. Hun uddyber, at EU’s CO2-kvoter er problematiske: ”Så bliver det markedet, der sørger for at begrænse deres egne forurening. Det virker ikke. Det har næsten kostet nul kroner at forurene.”

Arbejdsløshed og social dumping
Hun mener, at EU’s implementering af den frie bevægelighed lægger et voldsomt pres på danskernes arbejdsvilkår, fordi man begrænser den danske fagbevægelses mulighed for at kæmpe for den samme løn til alle i Danmark.
”Når vi får udstationerede fra Polen, Tyskland og alle mulige andre lande til Danmark, må fagbevægelsen ikke kæmpe for, at de får samme løn og arbejdsvilkår som danskere. Det er et problem for dem, der kommer hertil, men også et problem for os, der bor i Danmark i forvejen, fordi vi bliver underbudt. Der kommer nogen og løfter arbejdsopgaven billigere,” forklarer Rina Ronja Kari.

Hun mener, at EU kan føre til social dumping: ”Hvis du er ufaglært, så risikerer du lynhurtigt at blive underbudt af andre. Dermed ender du i arbejdsløshed.” Rina mener, at EU betyder, at unge bliver hårdt ramt af arbejdsløshed, især i Grækenland og Spanien. Det skyldes blandt andet EU’s reform om at hæve pensionsalderen: ”Når pensionsalderen bliver hævet, bliver flere ældre hængende på arbejdsmarkedet og giver dermed ikke plads til, at unge kan komme ind. At lave den type reformer i en situation, hvor vi har høj ungdomsarbejdsløshed, er i mine øjne dybt uansvarligt.”  

En kommentar

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*